Hollands glorie Boskalis gaat als onderdeel van een consortium het Suezkanaal verbreden in opdracht van Egypte. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Als een bedrijf zelf zegt niet tevreden te zijn over de eigen kwartaalcijfers, dan weet je wel hoe laat het is. Philips, dat vanochtend de hand in eigen boezem stak, is geen uitzondering op die regel, en de beurskoers wordt dan ook door het slijk gehaald nadat het concern teleurstellende kwartaalcijfers bekendmaakte. Philips zei dat het onderliggend bedrijfsresultaat (EBITA) in de tweede helft van 2014 licht lager zal zijn dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl het in de zomer nog zei op een hoger resultaat te rekenen. Topman Frans van Houten schreef de verlaging van de outlook toe aan slechte marktomstandigheden in met name Rusland en China. En dat zijn juist de opkomende markten waar Philips groei denkt te kunnen realiseren. Over het derde kwartaal daalde de onderliggende EBITA van 636 naar 536 miljoen euro op een vrijwel vlakke omzet van 5.547 miljoen euro. Analisten gepolst door persbureau Bloomberg hadden gerekend op een onderliggende EBITA van 554 miljoen euro.
2. Dier- en visvoerproducent Nutreco heeft een overnamebod van 2,7 miljard euro ontvangen van SHV Holdings, het gediversifieerd conglomeraat. SHV biedt 40 euro per aandeel, wat een overnamepremie behelst van 42 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. Nutreco heeft zijn steun uitgesproken voor het bod, maar analisten vragen zich af of niet andere gegadigden zich ook zullen melden voor het bedrijf. Cargill, DSM en Mitsubishi worden genoemd als potentiële overnamekandidaten. Beleggers hebben echter hun twijfels of er een rivaliserend bod wordt uitgebracht of dat SHV zijn bod moet gaan verhogen. Nutreco noteert rond de 39 euro, onder het bod van 40 euro.
3. Hollands glorie Boskalis gaat als onderdeel van een consortium het Suezkanaal verbreden in opdracht van Egypte. De opdracht, die baggerbedrijf Boskalis gaat uitvoeren samen met rivalen Van Oord, het Belgische Jan de Nul en NMDC uit Abu Dhabi, heeft een waarde van 1,5 miljard dollar. Het project start nog dit jaar en moet volgend jaar worden afgerond. Boskalis-topman Peter Berdowski zei tegen het Financieele Dagblad zich ingedekt te hebben tegen wanbetaling door middel van een exportverzekering van de staat.
4. Het vertrouwen van Nederlandse consumenten is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in oktober wat opgekrabbeld na de inzinking in de voorgaande twee maanden. De vertrouwensindex steeg van -7 in september naar -3 deze maand. Dat is net onder de stand van -2 die afgelopen zomer werd bereikt, wat het hoogste niveau sinds 2007 was. Consumenten waren met name positiever over de economie, maar dat leidde niet tot een verbetering van de koopbereidheid.
5. Volgens ECB-bestuurslid Ignazio Visco is het voor de Europese Centrale Bank onmogelijk om voor volledige werkgelegenheid in de eurozone te zorgen. Voor volledige werkgelegenheid moet de reële rente namelijk op een zo diep negatief niveau staan dat voor de ECB onbereikbaar is, aldus Visco. Volgens de meest gangbare vuistregel voor monetair beleid – de Taylor-regel – zou de Spaanse rente rond de -10 procent moeten zijn, de Italiaanse rente rond de -2 procent en de Nederlandse rente licht onder nul. De ECB heeft de rente verlaagd naar 0,05 procent en het enige dat de centrale bank nog kan doen om de economie te stimuleren is grootschalige obligatieaankopen.
6. De Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble een aanbod gedaan dat hij wel moet afslaan. Ga de komende 3 jaar 50 miljard euro extra investeren omdat wij de komende 3 jaar 50 miljard euro bezuinigen, zei Macron tegen Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Europa kampt met vraaguitval. Het is in ons gemeenschappelijk belang als Duitsland meer investeert”, aldus de minister. Macron, die samen met minister van Financiën Michel Sapin hun Duitse ambtgenoten vandaag bezoeken, zal waarschijnlijk nee op het rekest krijgen. Schäuble en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel houden beiden krampachtig vast aan de doelstelling de begroting volgend jaar in balans te brengen, ongeacht de economische consequenties. Schäuble wil hoogstens binnen de bestaande begrotingen met uitgaven gaan schuiven om de investeringsuitgaven te verhogen.
7. Boston Fed-topman Eric Rosengren heeft hoop op een verlenging van kwantitatieve verruiming de kop ingedrukt. Rosengren zei dat er deze maand een einde komt aan de obligatieaankopen, tenzij het economisch nieuws plotsklaps heel erg slecht wordt, iets waar de centrale bankier niet op zei te rekenen. Vorige week staken twee Fed-topmannen beleggers een hart onder de riem door te suggereren dat de Fed misschien de obligatieaankopen moet gaan inzetten om de te lage inflatie te bestrijden.
8. Het gaat niet al te best met de Japanse premier Shinzo Abe. Abe zag vandaag twee ministers opstappen, waaronder minister van Handel en Industrie Yuko Obuchi, die getipt werd als de volgende premier van Japan. Daarnaast begint Abe terug te komen op de geplande tweede btw-verhoging volgend jaar. In een interview met de Financial Times liet Abe doorschemeren dat de verhoging er niet komt als de economie niet weet te herstellen van de eerste btw-verhoging van april jongstleden. Vanwege de btw-verhoging dreigt de economie in een nieuwe recessie te belanden en is een belangrijk deel van de economische groei sinds Abes aantreden eind 2012 ongedaan gemaakt.
9. Europese aandelenbeurzen staan vanochtend licht in het rood na de sell-off van afgelopen week die de AEX uiteindelijk een weekverlies van meer dan 2 procent bezorgde. Opvallende dalers zijn Philips en het Duitse softwarebedrijf SAP, die beiden teleurstelden met de kwartaalcijfers.
10. De beursagenda is vandaag leeg en bevat geen belangrijke macrocijfers. De komende dagen begint het drukker te worden omdat het Europese cijferseizoen op gang komt. Daarnaast kijken beleggers uit naar de Europese inkoopmangersindexen op donderdag, waaruit moet blijken of de economie het hoofd boven water weet te houden.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl